Ko slišimo besedo »maščoba« v prehrani se takoj ustrašimo in pomislimo na mastno hrano. Res je, vsak dan zaužijemo preveč maščob, ampak tistih, ki za nas niso koristne. Pomembno je ravnovesje, torej več dobrih maščob in manj slabih. Brez maščob, še posebej omega 3 naše telo nebi pravilno delovalo. Nekaterim ni znano, da omega 3 maščobne kisline telo ne more samo proizvajati, zato jim moremo vnesti s hrano. Izbira pravilne hrane je torej ključnega pomena.
Na spletu sem zasledila, da omega 3 maščobne kisline:
- Pripomorejo boljšemu delovanju možganov
- Pomagajo pri absorpciji v vodi netopnih vitaminov (A, D, E, K)
- So nujne za napeto in lepo kožo
Super, sem si rekla! V hrano bom vključila več divje ulovljenih rib, lanena semena in oljčno olje, saj ta živila vsebujejo omega 3 maščobne kisline. Ker živim na obali imam dostop do svežih rib, pa tudi oljčnega olja, saj ga pridelujemo kar sami. Na hitro lahko pripravim okusno in zdravo kosilo. Toplejši dnevi se bližajo in kmalu bo naš vrt poln svežih dobrot. Poleti na njem rastejo solate, paradižniki, kumarice, jagode, maline in še številna zelenjava in sadje.
Ideja za hitro kosilo – sardele na žaru, solata zabeljena z oljčnim oljem in limoninim sokom (limone nam tudi lepo uspevajo na terasi) in sladica, katera vključuje lanena semena in orehe. Tako si zagotovim, da zaužijem dovolj omega 3 maščobnih kislin, pa še okusno je. Za prste oblizat.
Čeprav je najbolje pridobiti omega 3 maščobne kisline iz prehrane, včasih nimamo časa za kuhanje kosila ali večerje. Največkrat pojemo nekaj na hitro in nadaljujemo z delo ali opravki. V takem primeru lahko omega 3 uživamo v obliki prehranskih dodatkov. Na spletu sem zasledila številne proizvajalce, nekateri ponujajo tudi omega 3 izključno rastlinskega izvora.